Opgeslokt dorp: Overtoomse Buurt

Een Overtoom was een soort dam in een vaart waar je schepen overheen moest slepen. Een daarvan lag aan het eind van de grote Amsterdamse straat die we nu nog Overtoom noemen, bij de huidige Overtoomse Sluis. Aan de andere kant van het waterwerk lag de Kostverlorenvaart, die tot de jaren 20 de grens vormde tussen Amsterdam en de gemeente Sloten.

Op die plek lag al vanaf de veertiende eeuw een buurtschap, die bij Sloten hoorde. Deze Overtoomse Buurt zou eeuwenlang een leuke plek zijn geweest. Bewoners uit de grote stad kwamen er op zondag wandelen en dronken er dan wat. Zoete melk met room, bijvoorbeeld. Er ontstond een levendig dorpje met veel herbergen.

Opgeslokt

Dat bleef bestaan tot 1921. Toen slokte Amsterdam niet alleen de Overtoomse Buurt, maar de hele gemeente Sloten op. Daar hoorde ook het dorpje Osdorp en het Overtoomse Veld bij. Vandaag de dag is alleen nog maar het oude dijkdorp Sloten nog echt als dorp te herkennen.

Van de Overtoomse Buurt bleven een paar kleine huizen aan de Sloterkade over, die wat kneuterig afsteken bij de hoogbouw er omheen. Maar er bleef ook één markante herberg staan: de Bonte Os, een prachtig gebouw uit 1634. Dat heeft ook eeuwenlang dienst gedaan als veerhuis.

Binnen de ring

Aan de straatnaam, Sloterkade, kun je zien dat dit ooit bij Sloten heeft gehoord. De Amsterdammer van nu zou zeggen: het is binnen de ring, dus het is écht Amsterdam. Dat was een eeuw geleden toch anders. Het was deel van een plattelandsgemeente. Met uitzicht op de stad, dat wel.

Sloten zelf is helemaal een onverwacht stukje provincie in Amsterdam. Het ligt nog nèt binnen de ring…

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s