Kolleg Sankt Ludwig: het einde van eindeloos

Kolleg Sankt Ludwig

Het Kolleg Sankt Ludwig in betere tijden. De dakruiter middenboven blijft behouden en zal dienst doen als vleermuizenverblijf.

Het eeuwoude, kolossale monument Kolleg Sankt Ludwig is niet meer. Vorige week heeft de Raad van State geoordeeld dat het eeuwoude kloostergebouw gesloopt mocht worden. Een dakruiter mag nog dienst doen als vleermuisverblijf. Voor de rest is het klaar.

Eigenaar Stichting Meru is begin dit jaar al begonnen met de sloop. Blijkbaar hoefden ze de uitspraak vam de Raad van State niet af te wachten.  Die bevestigde wat de rechtbanken eerder oordeelden, heel kort door de bocht: het belang van de eigenaar weegt zwaarder dan de bescherming van het monument.

Gevaarlijk

Dat is een gevaarlijke uitspraak voor alle rijksmonumenten in Nederland. Want hoe zwaar weegt dat belang van die eigenaar? Natuurlijk is dit specifieke dossier een extreem geval van een kolos van een monument, laten we daar de ogen niet voor sluiten.

Evengoed kan dit een glijdende schaal zijn. Waar ligt de grens? Straks past de nieuwe tractor van een boer niet in een eeuwenoude schuur of kan een café in een middeleeuws pand niet genoeg klanten kwijt. Ik verzin maar wat voorbeelden. Weegt dan het belang van de eigenaar ook zwaarder en mogen ze dan ook slopen?

Burgercomité Sankt Ludwig, die jarenlang de afbraak van het Kolleg heeft weten te traineren, roept in een persbericht op om goed erover na te denken hoe wij om moeten gaan met onze rijksmonumenten. Als deze weg kan, kunnen andere het ook, zo redeneert ze.

Niet gemakkelijk

Maar je kunt zeggen wat je wil: Kolleg Sankt Ludwig is niet makkelijk gesloopt. Over één nacht ijs is anders. Vervelend wellicht voor de eigenaar, maar een geruststelling voor de erfgoedliefhebber. Wie een bijzonder monument wil slopen, zal vaak iemand als Louis op de Kamp van het Burgercomité op zijn pad vinden. Hopelijk stimuleert dat eigenaren tot het vinden van andere oplossingen.

Wat mij betreft: tot zover Kolleg Sankt Ludwig. Het was een lange soap, vol goede en slechte tijden. Maar aan dit eindeloze verhaal komt nu dan een toch eindelijk een eind. Bovendien: ik vind vleermuizen leuke beesten en ik gun ze graag een mooi verblijf.

Foto: RCE via Wikimedia

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s