Kapel staat er weer, ondanks Haagse bestuurders

Heilige eik bij Spoordonk

Het kerkje ligt afgelegen in de bossen.

Wielerclubje de Laagvliegers rijdt 1000 kilometer door Nederland voor Stichting Hoogvliegers. Monumentje! rijdt erachteraan. Die blogt over bijzonder erfgoed, dat hij onderweg tegenkomt.

Bestaat er in het dichtbevolkte Nederland zoiets als the middle of nowhere? Het lijkt er wel op, ook al ben ik niet ver van flinke plaatsen als Tilburg en Eindhoven. Wie in het kleine Spoordonk het bord ‘Heilige Eik’ volgt, wordt een landweggetje opgestuurd. Dat gaat maar door, langs eeuwenoude boerderijen. Een smalle brug leidt naar een bos en daarna moet je nog over een slingerpad.

Lommerrijk

Kortom: wie bedevaartsoord Kapel van de Heilige Eik wil bezoeken, moet er zeker wel wat voor doen. Maar dan heb je ook wat. Tussen lommerrijke lanen en groen lover staat het er dan: een spierwit kapelletje. Het ziet er wat apart uit. Het doet on-Nederlands barok aan, maar het heeft een bijna oud-Hollands trapgeveltje.

Bidden doen ze hier al sinds 1406. Ooit zou hier een Mariabeeld aan een eik te hebben gehangen, zo vertelt een legende. De kerkgangers vonden de plek kennelijk te afgelegen, dus verplaatsten ze het naar een kerk in het naburige Middelbeers. Daar was het beeld het niet mee eens en ging terug naar zijn oude plek. Een wonder! Sindsdien is het hier een bedevaartsoord.

Met de grond gelijk

Tijdens de tachtigjarige oorlog brachten bewoners van Oirschot het beeld naar de kerk in die plaats. Daar staat Maria nog steeds; Oirschot is blijkbaar leuker wonen dan Middelbeers. Maar de bedevaartplaats bleef, ook al werd het kapelletje later met de grond gelijkgemaakt op last van de Staten-Generaal in Den Haag. Inclusief de eeuwenoude eik.

Heilige Eik voorkant

Nu is het beschermd tegen barbaren uit Den Haag.

In de negentiende eeuw, toen het katholieke geloof in Nederland in opkomst was, verrees op de plek een nieuw kapelletje. Een vrolijke, late barokstijl siert sindsdien het dal van de Beerze. Het huidige gebouw dateert uit 1854. De zuilen aan de voorkant zijn ouder en komen van een andere kerk in Oirschot.

Nog steeds is het een bedevaartsoord. Op een mooie dag is het ook een pleisterplek voor wandelaars. Nu is de rijksoverheid een stuk aardiger voor de kapel; het staat nu gewoon op de Rijksmonumentenlijst.

One thought on “Kapel staat er weer, ondanks Haagse bestuurders

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s