Voor een bizarre, scheve toren hoef je niet naar Pisa

poort kerk De Lier

De onderkant van de toren is schever dan de bovenkant.

Wielerclubje de Laagvliegers rijdt 1000 kilometer door Nederland voor Stichting Hoogvliegers. Monumentje! rijdt erachteraan en blogt over bijzonder erfgoed, dat hij onderweg tegenkomt.

Iedereen kent de Toren van Pisa. Dat is een middeleeuwse toren die scheef staat. Nou, daarvan hebben wij in Nederland er genoeg. Een heel bijzonder exemplaar staat in het Zuid-Hollandse De Lier.

Dom
Kerktoren

De toren heeft een vreemde, ruimtelijke werking.

Die staat bekend als de Lierse Dom. Waarom ‘dom’? Het is geen bischoppelijke kerk, zoals in Utrecht. Waarom het toch zo heet, is niet meer bekend. Misschien waren ze tijdens de bouw in de vijftiende eeuw inderdaad niet zo slim; de toren zakte meteen al in de zompige ondergrond weg. Tijdens de bouw corrigeerden ze dat al, zodat er een vreemde, scheve torenromp ontstond.

Hoewel… Dom? De bouwers kregen wel voor elkaar dat ondanks die rare verzakking en die kromming de toren overeind bleef staan. En dat houdt hij nu al ruim vijf eeuwen vol. Er schijnt zelfs nog ooit een spits op te hebben gestaan. Die is niet ingestort vanwege de rare bouw, maar afgebrand. Dat had een rechte toren ook kunnen overkomen.

Ruimtelijke werking

Daar houden we vandaag de dag een bijzonder bouwwerk aan over. De omgeving is niet even bijzonder; er staat een parkeerplaats vol auto’s voor die het zicht op de kerk een beetje ontneemt. Maar de toren zorgt er voor een vreemde ruimtelijke werking. Het lijkt wel of die elk moment op je kop kan gaan vallen.

Jammer dat die Westlanders niet zo te koop lopen met hun scheve toren als die Italianen. Voor de Nederlanders is het wellicht een goede tip: Pisa te ver? Ga naar De Lier!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s