Dikke muren bleven staan

Devertoren, oostgevel

De kant van het moeras was plat

Wielerclubje de Laagvliegers rijdt 1000 kilometer door Nederland voor Stichting Hoogvliegers.Monumentje! rijdt erachteraan en blogt over bijzonder erfgoed, dat hij onderweg tegenkomt.

Vroeger had ik een vriend die in Sassenheim woonde. Ooit fietsten we naar Lisse. Ik zag onderweg een eenzame toren in de weilanden staan. Wat is dat? Hij wist het niet echt. “Eh… een ouwe toren of zo.”

Duitsers

Dus reed ik er maar weer even langs, omdat ik in de buurt was. Op een steenworp van het beroemde landgoed Keukenhof ligt het. Alleen staan er hier iets minder Duitsers in de file. Het heet de Devertoren.

Het verrees in 1375 op een plek waar toen al eeuwen een houten omwalling had gestaan, waarschijnlijk een motte. De voorkant is rond, omdat je zo het beste een overzicht had op de vijandige omgeving. De platte achterkant keek in de middeleeuwen uit op een moeras. Daar kon de vijand toch niet vandaan komen.

Te zwaar

In de Gouden Eeuw stond er een landhuis naast het kasteel. Dat verviel en stortte in door de zompige ondergrond. Omwonenden gebruikten de bakstenen om andere huizen te bouwen, dat gebeurt vaker. De dikke muren van de oude donjon waren te zwaar en bleven staan.

In de jaren 70 werd het gebouw opgeknapt. Nu is het museum.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s