Monument voor Lely op monument door Lely

standbeeld Lely

Kijkt hij naar Lelystad?

Wielerclubje de Laagvliegers rijdt 1000 kilometer door Nederland voor Stichting HoogvliegersMonumentje! rijdt erachteraan en blogt over bijzonder erfgoed, dat hij onderweg tegenkomt.

Zie je een groot richtingaanwijsbord op de snelweg met de aanduiding ‘Monument’? Dan neem je die afslag. In elk geval als je een weblog beheert met de naam ‘Monumentje!’. Geen discussie mogelijk.

De afslag ‘Monument’ is aan de A7. Die loopt van Amsterdam naar Groningen. Een deel van het traject, waar ‘Monument’ ook ligt, loopt over de Afsluitdijk. Dat is een monument op zich; die verbindt al sinds 1932 Noord-Holland met Friesland. Of moet ik Fryslân zeggen?

Uitwaaien

‘Monument’ bestaat uit een architectonisch interessante uitkijktoren met een theehuisje, een voetgangersbrug over de snelweg, wat parkeerplaatsen, informatieborden en een groot standbeeld van Cornelis Lely met een plaquette daarnaast. Dat zal het monument in kwestie wel zijn. Je kunt er in elk geval even goed uitwaaien.

Voor wie het niet weet: Lely was de man achter de gedeeltelijke inpoldering van de Zuiderzee. Door hem heet dat nu IJsselmeer. De in brons gegoten Lely kijkt sinds 1954 uit over dit meer, misschien wel in de richting van de naar hem genoemde stad. Die was in elk geval niet te zien met het weer van vandaag.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s