De tijd in Drenthe staat soms echt stil

huis Tonckens Theekoepel

Geen hunebed, toch leuk. Huis Tonckens is te zien op de achtergrond.

Wielerclubje de Laagvliegers rijdt 1000 kilometer door Nederland voor Stichting HoogvliegersMonumentje! rijdt erachteraan en blogt over bijzonder erfgoed, dat hij onderweg tegenkomt. Vandaag: een verdwaalde tuinkoepel.

Wat is het noordwesten van Drenthe toch mooi. Je moet daar echt langzaam rijden. Al is het maar omdat je denkt dat je op iedere straathoek Ot en Sien kunt aanrijden. Westervelde is typisch zo’n dorp waar je nog altijd denkt dat het 1864 is.

Geen hunebed

Ik was er op zoek naar een hunebed. Want als je geen hunebed hebt gezien, ben je niet in Drenthe geweest. Vind ik, hoor. Het exemplaar D2 bij Westervelde heb ik helaas niet kunnen vinden.

Gelukkig wel een achttiende-eeuws tuinhuisje. Lekker tussen de bomen. Wie heeft dat daar neergezet? Ongetwijfeld iemand van de familie Tonckens.

Gemeentehuis

Die bezitten al sinds de achttiende eeuw dit ‘Huis te Westervelde’, iets tussen een landhuis en een boerderij in. Enige tijd werd het zelfs gebruikt als gemeentehuis van Norg. Al sinds mensenheugenis staat er op die plek een pand, in de huidige vorm sinds ongeveer 1790.

De Tonckensjes wonen er nog steeds. Niet alleen wat betreft uiterlijk staat de tijd hier stil.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s