In Giethoorn staat geen bakhuis

stookhok

Bakhuis of stookhok? De precieze benaming ligt kennelijk gevoelig.

Wielerclubje de Laagvliegers rijdt 1000 kilometer door Nederland voor Stichting HoogvliegersMonumentje! rijdt erachteraan en blogt over bijzonder erfgoed, dat hij onderweg tegenkomt. Vandaag: hoe noem je zo’n ding nou?

In het Overijsselse Giethoorn zag ik een man van het tuinpad van een historische boerderij afkomen. Ik was net naar een wit bouwseltje op dat terrein aan het kijken. “Is dat soms een bakhuisje, meneer?” Het antwoord kwam er wat fel uit. “Een bakhuis?” klonk het in het regionale accent. “Dat noemen we hier een stookhok!”

In brand

Inderdaad werd het gebruikt om te bakken. Los van de boerderij, om ervoor te zorgen dat het rieten dak niet zo snel in brand vloog. “Maar in de zomer, na hard op het land te hebben gewerkt, dronk de boer er ook een kop thee. Dit was meer dan een ‘bakhuis’!” Leek het nou zo? Of sprak hij het woord nou met dédain uit?

Er volgde een lange, interessante verhandeling over de geschiedenis van het dorp. Over het naburige, voormalige stadhuisje. Over dat de boerderij met het bakhuis een gemeentelijk monument is, en het huis er tegenover zelfs rijksmonument. Een trotse Gierhoorner over zijn dorp. Jammer dat ik hem wegens tijdgebrek toch moet afkappen.

Kadaster

De eigenaar van het gebouwtje, kennelijk de buurman, komt ook van het pad gelopen. Hij leegt zijn brievenbus en vertelt over zijn boerderij, uit ongeveer 1900. “Dat beweren ze in elk geval bij het kadaster”, lacht hij. Hij is er trots op dat hij in een gemeentelijk monument woont.

“Haha”, lacht mijn andere gesprekspartner, kennelijk zijn buurman. “Mijn huis is in 1968 helemaal gesloopt en weer helemaal opgebouwd. Daarom is het helemaal geen monument. Ik vraag aan de andere man hoe oud het bakhuis is. “Ook uit 1900. En het is een stookhok! Bakhuizen staan in Brabant!”

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s