Oudste en nieuwste deel Limburgs kloostercomplex blijven bewaard

kerk bij sint Anna

De kapel uit 1930 staat op de gemeentelijke monumentenlijst.

Een compromis met de rest van de wereld. Zo noemde ik in 2012 de sloop van het grootste deel van het Sint Annacomplex in het Limburgse Heel. Van het immense kloostercomplex bleef alleen maar het witte kasteeltje staan. Althans, dat dacht ik.

Gelukkig werkt oude kennis Marcel Vossen in een gebouw in de buurt. Hij dacht dat ze de kapel ook weg gingen halen, appte hij mij. Maar die blijft staan. “Ik vermoed dat dat het gevolg is van een conflict tussen gemeente en slopersbedrijf. Dat is echter een niet op kennis gebaseerde wild guess.”

Markant

Het gespaarde kerkgebouw is aan het kloostercomplex toegevoegd rond 1930. Het markante, neoromaanse bouwwerk is opgetrokken uit kolenzandsteen. Van de hele, nu grotendeels gesloopte bouwmassa was deze kapel de jongste toevoeging.

Gaat die nog verdwijnen? Navraag leert dat de ‘wild guess’ van Vossen inderdaad te wild is om waar te zijn. Al in 2013 is de kapel op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. De gemeente Maasgouw, waar Heel een onderdeel van is, wil het gebouw terecht behouden.

Nieuwbouw

Het oudste en het nieuwste deel van het Sint Anna-complex blijven behouden. Hoe zal het er over tien jaar eruit zien, als alle nieuwbouw er omheen af is? Of het mooier wordt dan wat er stond is altijd de vraag. De nieuwe woonwijk rukt wel al aardig op.

Klooster kasteel heel

Het oudste deel: het witte kasteeltje. De nieuwe woonwijk rukt links op de foto al aardig op.

Foto's: Marcel Vossen

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s