Over Monumentje!

Willem de tweede

Ruiterstandbeeld in Diest (België).

Welkom op dit weblog over cultureel erfgoed.

Oude huizen en gebouwen ademen de geur van onze voorouders. Deze leefden een leven waar wij ons niets bij kunnen voorstellen. Als je kijkt hoeveel ellende dat voor de meeste mensen was, is dat maar goed ook. Toch is het belangrijk dat we weten hoe ze leefden en dat we respect hebben voor datgene wat de Nederlander van ooit ons heeft nagelaten.

Onze voorouders hebben ons niet alleen bakstenen en hout nagelaten. Ook kunst, zoals schilderijen en gebrandschilderde ramen, en natuurlijk gebruiksvoorwerpen. En natuurlijk tradities, zoals carnaval, Sinterklaas en de Elfstedentocht. Al deze creaties van overovergrootmama en papa hebben ons mede gemaakt wie we zijn.

Of je nu nationalist, regionalist of kosmopoliet bent en of je nu links, rechts, midden of niks bent, vergeet nooit waar je vandaan komt. Een mens die zijn erfgoed niet kent of kan waarderen, is een armzalig mens.

Over de auteur

Ben Schattenberg (1975) is een journalist en redacteur met een bijzondere interesse voor cultureel erfgoed. Daaronder verstaat hij op de eerste plaats kunst en monumenten. Maar ook niet-tastbaar erfgoed als namen en tradities wil hij aan bod laten komen op dit weblog.

Hij beoogt met dit weblog zo veel mensen enthousiast te maken over Nederlands erfgoed.

 

8 thoughts on “Over Monumentje!

 1. Mooie site, erg goed initiatief. De manier waarop men in Nederland met ons erfgoed omgaat, is soms ronduit bedroevend. Daarom ben ik blij dat sites als deze de monumenten nog in ere houden. Ook voor het opzoeken van informatie voor eventuele uitstapjes is deze site zeer nuttig.

 2. Hoi Ben,

  Via WiewasWie ben ik op je blog terechtgekomen, er staan leuke berichten op! Ik werk zelf voor een groeiend interactief cultuurplatform http://www.ifthenisnow.nl. De site is nog sterk in ontwikkeling, maar het is de bedoeling dat iedereen die passie heeft voor cultuur, erfgoed en toerisme hier zijn of haar verhalen, artikelen en tips kwijt kan. Lijkt het je leuk om een (of meer) van je blogberichten te plaatsen op onze website? Uiteraard onder je eigen naam en vermelding naar je blogwebsite. Binnenkort komen er interactie mogelijkheden voor gebruikers. Dan kan men zelf zijn/haar verhalen toevoegen. Voor meer info kun je me bereiken op: padmini@ifthenisnow.nl

  Ik zie je reactie graag tegemoet!

  Groetjes,

  Padmini

 3. Pingback: Het drama van het andere Amsterdamse kabelkastje « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s