Een bijzondere postzegelwand doe je niet weg

Postzegelmuur in Vught

Huidige bewoner Piet Remmers vindt de muur niet eens echt mooi.

Wat moet je met oude postzegels? Plak ze allemaal maar ergens op en maak er zo iets moois van. Van ongeveer 1870 tot 1920 was dit een redelijk gangbare hobby. Bordjes, schilderijen of tafelbladen werden zo verfraaid. En soms waren hele muren de klos.

Na een tijdje verdwenen die postzegelmuren weer achter behang of een pleisterlaag. Of ze werden gewoon weggehaald. Alle muren? Nee, één heeft de tand des tijds doorstaan, zover we weten. Die postzegelmuur is te vinden in het Brabantse Vught.

15.000 postzegels

In een oud huis, gewoon bij mensen thuis, is de wand te zien. Niet minder dan 15.000 postzegels vormen een aantal afbeeldingen, waaronder het wapen van Vught, Noord-Brabant en Nederland. De zegels, met stempels en al, zijn zo tegen 1910 aan de wand geplakt.

Wapen van Vught in postzegels

In de wand zijn 15.000 postzegels uit heel Europa verwerkt.

De muur is behoorlijk afgetakeld. Generaties lang is er flink gerookt in de kamer waar de postzegels hangen. De lak over de postzegels is bruin uitgeslagen.

Vernield

De zegels op zich zijn geen rooie cent meer waard. Door de lak- en nicotinelaag zijn ze oninteressant voor verzamelaars, al zijn het zegels van meer dan een eeuw oud uit verschillende Europese landen. “Als postzegel vakkundig vernield”, lacht de huidige bewoner Piet Remmers tegen Omroep Brabant.

Een zekere mevrouw De Leijer zou deze muur hebben gemaakt. De familie Remmers, die nu in het huis woont, vindt de wand niet geweldig. Maar ze hebben altijd beseft dat ze iets aparts in huis hadden. Dus moest en zou het bewaard blijven.

Troep
behoorlijk versleten

De lak over de postzegels is bruin uitgeslagen.

Dit tot verbazing van vele schilders, die in de loop van decennia bij de Vughtse familie over de vloer kwam. “Haal die troep er toch af, zeiden ze”, vertelt Remmers aan Omroep Brabant. “Die wilden hier wel schilderen.”

Dankzij het historische besef van de familie heeft deze laatste postzegelwand het gered tot de dag van vandaag. Het was gewoon iets wat er was, zegt Piet Remmers. “En bijzondere dingen doe je niet weg, hè?”

Bron: Omroep Brabant
Foto's: Bianca van Vugt, Omroep Brabant
Dank aan Bianca van Vugt!

Update: Er blijkt zelfs een boekje te bestaan over de postzegelmuur in Vught. Het heet De ‘vandale’ handen van mevrouw De Leijer. Een antiek postzegelbehang in Vught. Het is geschreven door historica Ottie Thiers in en verschenen in de Vughtse Historische Reeks als deel 12, ISBN 978-90-814749-0-0.

1 thoughts on “Een bijzondere postzegelwand doe je niet weg

  1. Pingback: Geborduurde schoothondjes uit vroeger eeuwen « Monumentje!

Reageer!