Een kasteelboerderij met een hart

Huis Sevenaer

Huis Sevenaer: een in oorsprong middeleeuwse kasteelboerderij in hartje Zevenaar.

Monumentje! geeft graag ruimte aan gastbloggers. Vandaag een gastblog van Jojanneke Holtrust-Westerbeek. Zij schrijft over een ‘monumentje van formaat’ in het Gelderse Zevenaar. 

Gevraagd worden als gastblogger voor Monumentje! is een eer. Lang hoefde ik niet na te denken over het onderwerp. Als vennoot bij Fundamental Concepts is een van onze grote projecten Landgoed Sevenaer: een monumentje van formaat! Als u een mo(nu)mentje heeft neem ik u graag mee… in hoe dit momumentje een blijvertje is. En hoe dit wellicht een inspirerend voorbeeld voor vele monumenten mag zijn!

Burght

Zevenaar, een Gelderse stad en gemeente in de Liemers, onderdeel van de Stadsregio Arnhem-Nijmegen, heeft haar naam te danken aan een middeleeuwse Burght ‘Kasteel Sevenaer’. Net zoals veel erfgoed is ook deze burcht helaas gesloopt, in 1685. Wat gelukkig wel bewaard is gebleven is Huis Sevenaer: een middeleeuwse kasteelboerderij in het stadshart.

Sinds 1785 is Huis Sevenaer, onderdeel van Landgoed Sevenaer, in handen van de familie Van Nispen. Het gebouw is dan echter zwaar vervallen en wordt verbouwd en gemoderniseerd. Architect Eduard Cuypers deelt aan het begin van de 20e eeuw het huis in twee aparte woondelen. Eind 1947 neemt Jonkheer van Nispen tot Sevenaer het Landgoed over. Verval lag echter wederom op de loer en bedreigde het voortbestaan.

Koesteren
Huis Sevenaer

Sinds de jaren 60 is Huis Sevenaer een gemengd, biologisch landbouwbedrijf.

Indien erfgoed vervalt en de kosten tot herstel steeds verder oplopen wordt de kans op succesvolle herbestemming steeds kleiner: Blootgesteld aan wind en regen raken monumentale waarden aangetast of gaan zelfs verloren en ook het omliggende gebied verloedert. (Bron: cultureelerfgoed.nl) Het is dan ook zaak op tijd in te haken! Op deze manier kunnen we ons erfgoed niet alleen koesteren, maar ook toekomstige bedreigingen als verval buiten de deur houden.

Landgoed Sevenaer is sinds de jaren 60 een gemengd biologisch bedrijf met groenten, fruit, graan en vee. Het bedrijf laat landbouwproductie samengaan met hoge ecologische en cultuurhistorische waarden. Op het landgoed zijn maar liefst elf Rijksmonumenten gelegen!

Draagvlak

Sinds 2009 draagt ook de gemeente het Landgoed een warm hart toe; na jaren van juridische procedures is er draagvlak vanuit de gemeente voor het behoud van het Landgoed: samen met de Stichting behoud Landgoed Sevenaer, diverse betrokkenen en een professionele aanpak liggen er nu ambitieuze maar realistische plannen in uitvoering.

Bovendien is er sinds 2010 maar liefst 1,5 miljoen euro aan subsidies – voornamelijk door de provincie – beschikbaar gesteld. Om het herstel te realiseren, verval in de toekomst tegen te gaan en Landgoed Huis Sevenaer dan ook duurzaam zelfstandig te behouden voor de toekomst!

Visie
Jonkheer vNtS

De visie van jonkheer van Nispen tot Sevenaer heeft voor het behoud van het landgoed gezorgd.

Het voortbestaan van Landgoed Huis Sevenaer als agrarisch landgoed wordt niet meer bedreigd door verstedelijking. Dankzij de duidelijke visie van de Jonkheer op geïntegreerde teelmethode en zijn onuitputtelijke strijd dit landgoed te beschermen is deze kasteelboerderij bewaard gebleven. Helaas is Jonkheer van Nispen op 12 augustus 2012 overleden. Zijn laatste rustplaats is op zijn eigen Landgoed.

Landgoed Sevenaer heeft de draad, met ondersteuning van Fundamental Concepts, weer met frisse moed opgepakt. Enkele Rijksmonumenten van het landgoed zijn inmiddels in oude glorie hersteld en onder andere getransformeerd naar een landgoedwinkel en brasserie.

Commercieel

Het realiseren van meerdere verschillende functies is in volle gang. Zo wordt de tuinderij uitgebouwd en wordt er gezocht naar passende, maar commerciële exploitanten. Deze combinatie van functies in dit bijzondere stukje erfgoed maken van dit landgoed een duurzame en zelfstandige kasteelboerderij. Alles in lijn met de visie van de Jonkheer.

Jojanneke Holtrust-Westerbeek is vennoot bij Fundamental Concepts, een jonge vennootschap die staat voor een duurzame en creatieve manier van locatieontwikkeling.

Ook interesse om een gastblog te plaatsen? Neem contact op met de (eenkoppige) redactie van Monumentje! Ik sta open voor elke mooie bijdrage aan dit weblog.

Foto's via Jojanneke Holtrust-Westerbeek

Reageer!