Meer dan compleet boek over ontwikkeling Kampen

Daken van Kampen

Het boek nodigt uit om naar Kampen te komen.

Binnen de poorten is een meer dan compleet boek over de ruimtelijke ontwikkeling van de binnenstad van Kampen. De schrijvers zijn grondig en professioneel te werk gegaan. Helaas is niet alles in het boek even toegankelijk, ondanks de vele mooie plaatjes.

Nog nooit ben ik in Kampen geweest. Als ik het boek Binnen de poorten van moet geloven, mis ik heel wat. De Overijsselse stad schijnt toch iets unieks te zijn. Volgens schrijvers Marcel van Winsen en Hugo van Velsen is geen enkele stad in Nederland ontstaan zoals Kampen.

De meeste steden langs een rivier zijn ontstaan op een oeverwal. Maar Kampen vond zijn oorsprong op een dijk langs de IJssel. Het tijdstip van zijn ontstaan is in nevelen gehuld. Dat neemt niet weg dat de stad binnen de kortste keren een bloeiende handelsnederzetting van internationale allure was.

Sporen

Alle periodes uit de bewogen geschiedenis van Kampen hebben in de Overijsselse stad hun sporen nagelaten. Van Winsen en Van Velsen hebben deze keurig in kaart gebracht. De lezer krijgt in het fris vormgegeven, rijk geïllustreerde boek een duidelijk beeld van het ontstaan van de oude Hanzestad.

De schrijvers zijn geen historici. Hun dagelijks werk bestaat uit advies over de waarden van historische omgevingen. De gemeente Kampen gaf Van Winsen en Van Velsen de opdracht om deze waarden in de Kamper binnenstad te onderzoeken en te beschrijven. Zo ontstond Binnen de poorten, met als ondertitel Ontstaan en ruimtelijke ontwikkeling van de binnenstad van Kampen.

Professionals

Dat de auteurs professionals zijn, is wel duidelijk. Ze duiken stevig de diepte in en gaan allerlei details als de ontsluiting van huizen en bestrating niet uit de weg. Het boek is erg leerzaam, ook voor de lezer die niet direct iets te maken heeft met Kampen. De stad aan de IJssel heeft ontwikkelingen doorgemaakt die ook op andere steden toepasbaar zijn.

Die professionaliteit is tevens het nadeel van het boek. De schrijvers vragen af en toe wel erg veel van de lezer. Een bepaalde basiskennis van geografie en stedenbouw is wel nodig om alles te volgen. Daarnaast is de schrijfstijl in het boek af en toe erg taai.

Kaart Kampen van Blaeu

Kampen is ontstaan op een dijk van de IJssel

Bijzinnen

In sommige delen van het boek krijgt de lezer wel erg veel bijzinnen en lastige termen voor zijn kiezen. Dat zorgt ervoor dat het boek ondanks zijn schitterende vormgeving niet altijd even toegankelijk is. De schrijvers vertellen eerder iets te veel dan te weinig. Bovendien is het wel handig om de weg in Kampen te kennen om Binnen de poorten goed te begrijpen.

Maar wie het boek heeft gelezen, heeft zeker het gevoel alles te weten over het ontstaan en ruimtelijke ontwikkeling van de binnenstad van Kampen. Binnen de poorten is een méér dan compleet boek over dit onderwerp. De auteurs, beide kennelijk geen Kampenaars, hebben zich met liefde in het onderwerp vastgebeten. Het maakt wel nieuwsgierig naar de stad; misschien moet ik er toch eens een keer heen.

Binnen de poorten – ontstaan en ruimtelijke ontwikkeling van de binnenstad van Kampen. Door Marcel van Winsen en Hugo van Velsen. Uitgegeven door de IJsselacademie. 208 pagina’s, prijs €24,95. ISBN: 97890 6697 225 4. 

Oordeel: +

Beoordelingsschaal: - = niet aan beginnen, + = aardig, ++ = geweldig

Afbeeldingen: Wikimedia

2 thoughts on “Meer dan compleet boek over ontwikkeling Kampen

  1. Kampen is zeker een bezoekje waard. Vooral de middeleeuwen (kerken, poorten, stratenplan) en de 19e eeuw (sigarenfabrieken, herenhuizen) hebben hun sporen in de stad nagelaten. Als het goed is wordt de bereikbaarheid van de stad vanaf december dit jaar een stuk beter, want dan komt er een directe trein vanuit Amsterdam langs Kampen. Toch is het boemeltje naar het oude station, met van daaruit meteen het prachtige zicht op de skyline, ook wat waard. En dan is er dit weekend ook nog ’n bockbierfestival in het lokale biercafé – gewoon gaan!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s