Wellicht mogelijkheden voor Nijmeegse kruittoren

Kruittoten Kronenburger Park

Al sinds de negentiende eeuw in staatshanden.

Al sinds de negentiende eeuw heeft de staat dit prachtige monument in eigendom. In de jaren 70 van die eeuw verdween de stadsomwalling in Nijmegen. De rijksoverheid wilde de gaaf bewaarde Kruittoren behouden en heeft hem toen maar gekocht.

Daar heeft de staat toen goed aangedaan. In Nijmegen is sindsdien wel heel veel erfgoed verloren gegaan, niet alleen maar bij het bombardement in 1944. Maar deze middeleeuwse toren heeft dankzij de rijksoverheid de tands des tijds keurig doorstaan.

Afstootlijst

Nu trekt het rijk de handen van het gebouw af. Dat staat ook op de inmiddels roemruchte afstootlijst van de Rijksgebouwendienst. Zover ik weet zit er nu een werkplaats voor een kunstenaar in de uit 1426 daterende Kruittoren. Of die daar kan blijven, is de vraag.

De toren staat op een mooie locatie midden in Nijmegen, dus ik zie nog wel mogelijkheden voor een rendabele bestemming. Het gebouw is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van een oase van rust in het Nijmeegse centrum: het Kronenburgerpark. Niet voor niets zo vol passie bezongen door de lokale zanger Frank Boeijen.

Toekomst

Aan de andere kant van de stad zit een restaurant in een andere oude vestingtoren. Is dat ook de toekomst voor dit monument? Wellicht is dat maar te hopen. Als het maar niet in de handen van de gemeente Nijmegen valt… Die heeft geen heel beste reputatie als het gaat om de omgang met erfgoed.

Als er horeca in komt, is er wel één voordeel: de toren zal zeker toegankelijker worden dan nu.

Foto: Klaas1978 (Wikimedia)

Reageer!