Top 7: de oudste kerken van Nederland

Welke kerk is de oudste van Nederland? Helemaal zeker weten we het niet, want in de middeleeuwen schreven ze niet alles even goed op. Toch hier een top, in het heilige getal 7. Met bekende kerken, maar ook met kerkgebouwen waar u nog nooit van heeft gehoord.

Lees ook: De oudste woonhuizen van Nederland

9 thoughts on “Top 7: de oudste kerken van Nederland

  1. Nog een: de Laurentiuskerk in Voerendaal (ja, alweer Limburg) is ingewijd in 1049, als enige in Nederland door een paus. De toren is nog van die periode, voor zover ik weet.

    • De kerk van Wadenoijen bij Tiel in de Betuwe heeft ook nog een vroegromaans schip uit de 11e eeuw.
      Een van de gaafste en oudste grote vroegromaanse kerken is de Pieterskerk te Utrecht die werd gebouwd van 1040-1048 (wijding op 1 mei 1048). Het is momenteel de enige originele vroegromaanse zuilenbasiliek van geheel Nederland.
      Ik wil hierbij nog even opmerken dat de zogenaamde Maartenskerk, die hier op nummer 7 staat, de Janskerk van Utrecht is. Deze is gebouwd na de Pieterskerk en dateert van omstreeks 1050. Grote delen van schip en transept dateren nog van deze periode.

  2. zeg, Ben, goeie site, maar het filmje ‘oudste kerken’ klopt niet helemaal: de Servaas is als gebouw beduidend jonger dan de OLV kerk, en de kerken van Lemiers en Wahlwiller worden niet genoemd, terwijl ze beide ouder zijn dan alle andere in het filmpje.. ook zou de kerk van t gehucht Hasselt a d Maas niet moeten ontbreken. En ik geloof dan ik dan nog e.e.a. oversla…

    • Ik heb me vergist in de naam van de Utrechtse kerk. Voor de rest klopt alles. Jouw suggesties heb ik allemaal nagetrokken met de RCE-gegevens en zijn op zijn zachtst gezegd minstens even discutabel. Bovendien is Limburg ruim genoeg vertegenwoordigd in het filmpje.

    • Het grootste gedeelte van de St. Servaasbasiliek is in 1039 ingewijd; het onderste gedeelte van de westbouw is ook uit de 11e eeuw. De rechthoekige westtorens, de apsis en de koortorens dateren grotendeels uit het tweede gedeelte van de 12e eeuw. In de 15e eeuw zijn de schip- en transeptgewelven in laatgotische stijl gemoderniseerd. De diverse kapellen dateren uit de 14e en 15e eeuw. De oudste delen onder de kerk gaan terug tot de 4e t/m 6e eeuw.
      De O.L. Vrouwebasiliek is een grotendeels 12e eeuwse kerk met een 18e eeuws gewelf. Het deel van kolenzandsteen van de westbouw gaat terug tot omstreeks het jaar 1000, de afsluitende geleding van westbouw en torens zijn van het einde van het de 12e eeuw.

  3. Pingback: De echt oude huizen in Nederland | Monumentje!

Reageer!